Babiččiny bramborové knedlíky s uzeným masem

Babiččiny bramborové knedlíky s uzeným masem
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    50 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hod 30 min

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem jsou srdcem tradiční české kuchyně – syté, poctivé a provoněné domovem. V kombinaci s osmaženou cibulkou a jemným špenátem tvoří neodolatelný nedělní oběd, na který se nezapomíná.

Babiččiny bramborové knedlíky s uzeným masem je trošku pracnější recept vzhledem k tomu, že se musí vytvořit bramborové těsto na knedlíky a s ním je potřeba pracovat velmi rychle. Knedlíky se navíc plní směsí uzeného masa a poté se vaří ve vodě nebo v páře. Vhodnou přílohou ke knedlíkům je buďto smetanový špenát nebo dušené zelí.

Suroviny na babiččiny bramborové knedlíky s uzeným masem

Na knedlíky:

  • 800 g vařených brambor (ideálně den předem)
  • 1 vejce
  • cca 200 g hrubé mouky (dle potřeby)
  • 50 g dětské krupičky (nebo polohrubé mouky)
  • sůl
  • 300 g uzeného masa

Na smetanový špenát:

  • 400 g listového špenátu (může být mražený, nasekaný)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany na šlehání (ideálně 30 %)
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

TIP: Jako ozdobu si nezapomeňte udělat smaženou cibulku z 1 větší cibule, kterou opečete na sádle dozlatova.

Jak připravit plněné knedlíky jako babička?

  1. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl, krupičku a postupně přisypávejte mouku, dokud nevznikne tvárné těsto (nemělo by se lepit). Uzené maso nakrájejte na malé kostičky.
  2. Z těsta odkrajujte kousky, zploštěte je na dlani a naplňte masem. Uzavřete a vytvarujte kulatý knedlík. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 10–12 minut (dokud nevyplavou a nejsou hotové).
  3. ŠPENÁT: Na másle orestujte cibuli, aby zesklovatěla, přidejte česnek a krátce osmahněte. Přidejte špenát, podle potřeby podlijte trochou vody a krátce povařte. Nakonec přilijte smetanu, ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Nechte zhoustnout.
  4. Na pánvi osmažte cibuli nakrájenou na tenká kolečka dozlatova na troše sádla nebo oleje. Hotové knedlíky poklaďte smaženou cibulkou a podávejte se špenátem.

Chutnaly vám babiččiny bramborové knedlíky s uzeným masem? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Knedlíky

Smetanový špenát

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.